DE FRANSE TAAL, COOL OF PASSÉ

Artikel geschreven door Maarten Asscher in het FD

Voor wie denkt dat de Franse taal passé is, komt het wellicht als een verrassing dat het Frans er elders in de wereld veel sterker voor staat. In Afrika en Azië is die taal zelfs terrein aan het winnen. Het Frans, dat mondiaal op dit moment door meer dan 200 miljoen mensen wordt gesproken, zal volgens voorspellingen van de Verenigde Naties in het jaar 2050 bijna een miljard sprekers kennen, vooral door de grote bevolkingsaanwas in francofone landen buiten Europa. Op dit moment zijn er naast Frankrijk en België meer dan 25 landen ter wereld waar het Frans een officiële taal is, een positie die met een zeldzame vasthoudendheid en een heel netwerk van organisaties wordt ondersteund. Kortom: dat Frankrijk er geen cultureel instituut in Nederland meer op nahoudt, is niet omdat het Frans aan het verdwijnen is, maar omdat Nederland — zeker in tijden van bezuinigingen — voor de Fransen minder prioriteit heeft dan Aziatische en vooral Afrikaanse landen.

Lees het artikel in het FD

CONTACT

+31 (0) 6 39 83 59 42
Fabienne van Dillen

+31 (0)6-30 61 29 18
Muriel Schuermans