DRIE KONINGEN EN BOONTJES MET EEN WAARDE VAN €1.350,-

Driekoningen op 6 januari wordt groots gevierd in Frankrijk met de ‘dégustation’ van La Galette des Rois, een speciale Koninklijke taart gevuld met amandelspijs. Ergens in de taart zit een boontje (une fève) verstopt. Wie het boontje in zijn stukje taart vindt mag de kroon van de Koning opzetten.

De boontjes zijn inmiddels geen boontjes meer, maar kleine porseleinen beeldjes. Tienduizenden bonen worden online aangeschaft ter gelegenheid van Driekoningen. Een markt die enorm gegroeid door de verzamelaars van boontjes, ook wel “fabophiles” genoemd.

Aan de vooravond van Driekoningen werd de jacht naar de ‘fèves’ inderdaad geopend! Dit jaar was het aanbod bijzonder overvloedig op de online marktplaatsen. Ebay bood meer dan 45.000 advertenties met boontjes variërend van 10 cent tot maar liefst € 1.350,- . Het resulteerde in een groot aantal biedingen. Wat een vreugde bij de bonenverzamelaars, de “fabophiles”.

Er zijn unieke en bijzondere ontwerpen te vinden van porselein, gips of plastic. Een kleurrijk kitsch model van een bruid en bruidegom van 36 mm uit 1920 werd verkocht voor € 1.250. De verkoper zegt dat hij in “zeer goede staat” is.

Er is voor elk wat wils op eBay.fr. Politieke poppetjes van o.a. Jacques Chirac (€ 2). Fashionistas met hoge stiletto hakken (€ 9,60). Voor popcultuurfans fèves van Michael Jackson (€ 4,99). Pokemons (€ 11,50) of Minions (€ 14,79) zijn ook beschikbaar. En voor de volwassenen zijn er Kama Sutra modellen(€ 14,80)…

De kopers zijn vaak gezinnen of verzamelaars. “Ik koop er een voor elk van mijn 20 gasten die zondag komen lunchen.”zegt de moeder, die haar aankoop deed bij een speciaalzaak in bonen op amazon.fr.

8.800 advertenties op leboncoin.fr

Le Bon Coin is gespecialiseerd in de verkoop van goederen tussen particulieren. Er staan bijna 8.800 advertenties op van bonen tot 300 euro per stuk. Fans tonen in vitrines hun juweeltjes en zelfs hele collecties worden tentoongesteld. Een particulier verkoopt voor € 200 een collectie van meer dan 300 bonen. Ze zitten in een glazen vitrinekastje, met 17 fèves die zijn gedecoreerd met goudverf. “En een zeer zeldzame fève uit het jaar 2000″, staat in de advertentie.

Op fabophile.fr zijn enorm veel soorten beeldjes te koop; van religieuze beeldjes tot sporthelden, van politici tot dieren. Maar wat zullen de vinders van de “Zizis du Monde” raar opkijken als ze deze ‘fève’ in hun stukje galette aantreffen.

CONTACT

+31 (0) 6 39 83 59 42
Fabienne van Dillen

+31 (0)6-30 61 29 18
Muriel Schuermans