EEN PERFECTE FRANSE HANDDRUK

 

Elkaar een hand geven, hoe vaak doen we dat? Best vaak. Maar een handdruk in het ene land wordt heel anders uitgevoerd dan in het andere land. Best belangrijk om rekening mee te houden. Vooral als je veel zakendoet in het buitenland.

Een hand geven is een belangrijk ritueel. Bij een ontmoeting geef je elkaar een hand en bij het vertrek ook weer. Een slappe zweterige hand of eentje waarbij je het gevoel hebt dat je middenhandsbeentje gekneusd wordt; ze zijn er in vele soorten. Zo’n eerste kennismaking laat je meteen voelen wat voor vlees je in de kuip hebt.

Hoewel handenschudden over de hele wereld wordt gedaan, de manier waarop is cultureel bepaald. Dus als je veel reist is het wel handig als je weet of een slappe of een stevige hand gewenst is, hoe lang de handdruk mag duren en hoe hard je ‘m moet schudden.

Zo is de Engelse manier van zakendoen vooral discreet en gereserveerd. Dit vraagt om een enigszins terughoudende handdruk die licht en kort is. De Amerikanen daarentegen schudden dynamisch en energiek heen en weer. En het mag best even duren, tenminste enkele seconden. In Rusland is het gebruikelijk dat mannen vrouwen een handkus geven. In Japan wacht je totdat de Japanner het initiatief neemt. Anders volstaat een knikje met het hoofd. Maar ook in Frankrijk luistert het geven van een hand best nauw.

Zeven regels voor een perfecte Franse ”poignée de main”

  1. De handdruk moet stevig maar kort zijn.
  2. Je kijkt de persoon in de ogen en lacht hem of haar toe. Dat is erg belangrijk, want Fransen vinden het vervelend als een ontmoeting ‘onverschillig’ aanvoelt. Echter, het aankijken moet ook niet te indringend zijn.
  3. Zeg tijdens het schudden bonjour of bonsoir op een kalme toon, zonder je stem te verhogen, en met een glimlach.
  4. Neem niet het initiatief voor het geven van een hand als de persoon die je ontmoet hoger is in rang of in de hiërarchie, als het een ouder iemand is, of als het een vrouw is en je bent zelf een man. Wacht in deze gevallen tot de ander begint met een hand te geven.
  5. Als jij het initiatief neemt, zorg dan dat de handpalm naar boven is gericht. Dat geeft aan dat je open en toegankelijk bent.
  6. Als de ander het initiatief neemt, zorg dan dat je dichtbij de persoon staat, alvorens de hand te pakken. Te ver weg, voelt ook afstandelijk.
  7. Na de handdruk, hou je het oogcontact nog even vast gedurende twee seconden.

Vooral bij de eerste ontmoeting is zo’n handdruk erg belangrijk, want de eerste indruk blijft je bij, Een goed uitgevoerde handdruk kan je zomaar extra business opleveren. Wees welkom bij ons om de perfecte handdruk te oefenen en we zullen ‘en passant’ je kennis van het Frans bijspijkeren.

——

Fabienne van Dillen en Muriel Schuermans zijn tweetalig Frans-Nederlands en met C’est Fab hebben zij de missie om de Franse taal te promoten bij een breed publiek. Zij geven sinds vele jaren taaltrainingen en hebben daarvoor de “méthode communicative’ ontwikkeld die zeer succesvol is gebleken. Verder ontwikkelen ze communicatiestrategieën, marketingcampagnes en geven ze commerciële adviezen.

CONTACT

+31 (0) 6 39 83 59 42
Fabienne van Dillen

+31 (0)6-30 61 29 18
Muriel Schuermans