MACRON EN DE HANDEL MET FRANKRIJK

Macron én de handel met Frankrijk

Wat betekent de komst van de nieuwe Franse president voor de zakelijke relatie tussen Nederland en Frankrijk? Gaat hij hier verandering in brengen? Hij spreekt zelf namelijk wel een aardig woordje Engels. Hoe zit dat met de Fransen? Is het straks nog nodig dat we Frans spreken, of kunnen we ook een deal in het Engels sluiten?

Ministers die verder kijken dan de Franse grens

Emmanuel Macron heeft zijn eerste belofte in ieder geval al ingelost en een kabinet samengesteld dat evenveel mannen als vrouwen telt. De benoemde ministers zijn zowel uit het linkse als rechtse kamp. Sommigen hebben een zeer lange carrière in de politiek en anderen helemaal niet. Zo is de nieuwe minister van Ecologische Transitie Nicolas Hulot, een voormalig TV presentator en milieuactivist met internationale ambities. Ook het Ministerie van Sport zal worden geleid door de twee maal Olympisch goudwinnares Schermen, Laura Flessel, die de hele wereld overging. Ze is compleet onervaren in de politiek. Er waait dus meteen een nieuwe wind in Frankrijk met politici die hun blik niet alleen naar binnen richten, maar zeker internationale samenwerking zullen zoeken. Zij spreken Engels, maar zijn naar eigen zeggen ‘pas virtuose’.

Pro-Europa

Macron is pro-Europa en vóór vergaande samenwerking tussen de EU-landen. Hij wil graag dat er een Europees defensiebudget komt en meer samenwerking op het gebied van economie en veiligheid.

Frans is een belangrijke voertaal in de Europese instituten. Een versteviging van Europa, betekent ook dat er meer Frans gesproken zal worden. Door de Brexit zal zal de Duitse en Franse taal zeker belangrijker worden binnen de Europese gemeenschap.

Ook pleit Macron voor een Europe First Act. Alle overheidsinstellingen mogen wat hem betreft uitsluitend aanbestedingen uitschrijven bij Europese bedrijven om zo de economie binnen de eurozone te ondersteunen.

Stimuleren Franse economie

Macron was minister van Economische zaken en daarvoor bankier van de internationale zakenbank Rothschild. Hij weet dat het ondernemersklimaat in Frankrijk nu allesbehalve aantrekkelijk is. De winstbelasting is hoog (33,3%) en de regelgeving voor het aannemen van personeel is veel te ingewikkeld. Dat wil Macron gaan aanpakken. Ondernemers zullen met fiscale maatregelen worden gesteund. Voor Nederlandse bedrijven zal ondernemen in Frankrijk daardoor een stuk interessanter worden.

Daarnaast heeft Macron maatregelen aangekondigd om de koopkracht van de Franse consumenten te verbeteren. De woonbelasting gaat omlaag en de laagste inkomens gaan vooruit.

Macron welcomes scientists

Tot slot heeft Macron in reactie op Trump, onderzoekers en ondernemers opgeroepen om te komen werken in Frankrijk aan oplossingen voor klimaatverandering.

Zijn recente slogan ‘make our planet great again’ geeft de intentie aan om te willen investeren in groene energie, recycling en innovatieve technologieën. Die uitnodiging geldt ook voor Nederlandse bedrijven.

Er zijn ineens heel veel kansen.

Taalvaardig in het Engels

Voorlopig is de Engelse taalvaardigheid van de Fransen nog niet op een niveau dat een business gesprek gemakkelijk is, zoals duidelijk wordt in de ‘English Proficiency Index’. Frankrijk figureert hier op de 29e plaats.

Redenen genoeg om je zakelijk Frans te blijven bijspijkeren samen met onze tweetalige taaltrainers, Muriel Schuermans en Fabienne van Dillen.

CONTACT

+31 (0) 6 39 83 59 42
Fabienne van Dillen

+31 (0)6-30 61 29 18
Muriel Schuermans