Een paar keer per jaar komt er een lijstje in het nieuws, waaruit weer eens blijkt hoe geweldig het is om in Nederland te wonen en op te groeien. Wat ik dan standaard doe, je zou het een tic kunnen noemen, is vergelijken hoe Frankrijk scoort in dezelfde index. Ik heb lang in Frankrijk gewoond en voelde me daar heel gelukkig en op mijn plek. Inmiddels woon ik samen met mijn gezin alweer jaren in Nederland en zo hebben we als familie, thuis, op school en op het werk kunnen ondervinden hoe verschillend beide landen zijn.

 

Vrijheid

 

Zo publiceerde Unicef onlangs weer het jaarlijkse lijstje van het geluksgevoel van kinderen. Al jaren staat Nederland op 1. De beste plek om op te groeien is nog steeds Nederland. Unicef vergelijkt kinderen uit 41 welvarende landen in drie pijlers : welzijn/geluk, gezondheid en intellectuele vaardigheden.

 

  Nederland Frankrijk
Overall ranking 1 7
Mental well-being 1 7
Physical health 9 18
Academic and social skills 3 5

 

 Alhoewel Frankrijk helemaal niet slecht scoort, begrijp ik goed waarom het voor kinderen leuker is om op te groeien in Nederland. Ze hebben veel meer vrijheid, en als je hier woont heb je niet in de gaten hoe fijn en belangrijk dat is. Je kunt als kind je fiets kunt pakken en ’s middags na school naar iemand toe gaan om te spelen. In Frankrijk, in ieder geval waar wij woonden, was dat niet mogelijk. Je bent pas rond 17.00u klaar met school en je moet daarna huiswerk maken, zelfs al vanaf groep 3. Je wordt bovendien opgehaald door je ouders of reist met een schoolbus. Alleen lopen of fietsen op straat gebeurt nooit. Bovendien is de intellectuele druk en de competitie die kinderen ervaren op school, groter dan in Nederland. Ik denk dat het gevoel van vrijheid en autonomie een niet te onderschatten groot goed is, waardoor een mens zich op alle drie de pijlers beter kan ontwikkelen.

 

Gelijkheid

Het is eigenlijk logisch dat een gelukkige jeugd ook een fijne basis is voor een volwassene. In het World Happiness Report, waarin 156 landen worden vergeleken staat Nederland op de 6e plaats. De Scandinavische landen en Zwitserland gaan Nederland voor en ontlopen elkaar qua cijfers niet heel veel. Frankrijk staat in deze index op de 23e plaats. De belangrijkste reden voor het geluksgevoel in een land is volgens dit rapport de onderlinge gelijkheid van de mensen die er wonen. Een grote ongelijkheid tussen groepen, zorgt voor een grote groep ontevreden en dus ook ongelukkigere mensen. In Frankrijk is de ongelijkheid tussen de elite en de ‘ordinaire’ werkende klasse groter dan in Nederland, getuige ook de felheid van de ‘gilets jaunes’ protesten en de problemen in de banlieues van de grote steden.

 

Broederschap

Nog een leuk lijstje is de index van English Proficiency van niet Engelstalige landen. Het wordt eentonig, Nederland heeft weer de 1e plek te pakken. Volgens de samenstellers van deze index is Engels dé taal van de zakenwereld, de wetenschap, het toerisme en van het samenwerken met andere culturen. Mensen die goed Engels spreken zijn vaker succesvol en hebben betere connecties. Bovendien hebben landen waar mensen Engels goed kunnen spreken een meer open samenleving. Frankrijk staat in deze index op de 31e plaats. Dat is niet hoog voor een land met zo’n goed onderwijssysteem. Zelfs Bulgarije een Roemenië staan er beter voor. Hoewel de ambitie van broederschap richting het buitenland als wens wel wordt gekoesterd door de Franse regering, is dat in de praktijk nog niet zo evident.

 

 

English Proficiency Index

English Proficiency Index

 

 

Tot ergernis van de Fransen klopt de Nederlander zich iets te vaak en met te veel trots op de borst. En uit alle lijstjes blijkt ook dat dat terecht is. Nederland scoort beter op liberté, egalité én fraternité.

 

Gelukkig is Frankrijk het land waar je in ieder geval het beste kunt eten! Aaaah non, het zal toch niet waar zijn! Zojuist vind ik nog een ranking lijstje : The Food Index van Oxfam Novib : The best and worst places in the world to eat.”

 

 

Het zijn nondedju weer die Nederlanders die op de 1e plaats prijken. Oxfam vergelijkt het eten in 125 landen op 4 gebieden: is er genoeg, is het betaalbaar, hoe is de kwaliteit en zijn de mensen gezond. Het is een mooie tool die je echt eens moet bekijken. Gelukkig voor de Fransen delen ze de 2e plek met de Zwitsers.

best and worst places to eat

best and worst places to eat

 

Wil jij ook het beste jongetje of meisje van de klas worden in het spreken van een vreemde taal? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Daar mogen we best een beetje over opscheppen. Want honderden cursisten zijn je inmiddels voorgegaan en werken veel beter samen, dankzij hun verbeterde communicatievaardigheden.

 

 

——–

 

Bronnen

 

Unicef: Worlds of Influence – Understanding What Shapes Child Well-being in Rich Countries

 

https://www.unicef.nl/files/Report%20Card%2016%20UNICEF_3%20sept_2020.pdf 

 

Social Environment for World Happiness

https://worldhappiness.report/ed/2020/social-environments-for-world-happiness/

 

English Proficiency Index

https://www.ef.nl/epi/compare/regions/nl/fr/

 

 

 

Oxfam Novib : The Food Index – Best and worst places in the world to eat

 

https://www.oxfam.org.uk/what-we-do/good-enough-to-eat

 

Fabienne van Dillen

Fabienne van Dillen

Language & Business Coach ? Communication Expert FR-NL ? Improves communication ? Improves business results ?fabienne@cestfab.com

I am the founder of C’est Fab, the language and consultancy agency for professionals and companies who want to improve their communication. If you want to do business in another country, it is wise to be well prepared. We help companies and professionals to communicate more successfully in French and Dutch.

I am bilingual French – Dutch and lived, studied and worked in both France and The Netherlands for many years. I have a passion for languages and cultures and I love helping people to become more fluent and convincing in a foreign language.

CONTACT

+31 (0) 6 39 83 59 42
Fabienne van Dillen

+31 (0)6-30 61 29 18
Muriel Schuermans