Yihaaa, mijn boek is klaar en vandaag naar de drukker gestuurd! Over een paar weken is het te koop bij de boekhandels. Een van mijn tips in dit boek voor een betere samenwerking met Franstaligen is om te zorgen dat je gespreksstof hebt. Want met gespreksstof kun je beetje bij beetje een relatie opbouwen. Een goede relatie is uitermate belangrijk voor de Fransen en die wordt snel veel beter als je een leuk gesprek kunt voeren.

Samenwerken in het Frans

Samenwerken in het Frans

 

Een veilig gespreksonderwerp is sport. Daarmee stoot je niemand tegen het hoofd en iedereen weet er wat van. Ook al ben je zelf niet sportief. Toen ik met mijn gezin in Frankrijk woonde, viel mij op dat heel veel jonge meisjes op Natation Synchronisée (Schoonzwemmen) zaten. Waarschijnlijk is in Nederland de Turnsport een equivalent van het Franse Schoonzwemmen. Turnen is in Nederland populair bij meisjes. Wat ook opvallend is, is de grote groep Rugby supporters. Die sport is heel klein in Nederland, maar heel populair in Frankrijk.

Hieronder zie je twee tabellen met de tien populairste sporten in beide landen. In de kolom met de getallen staat aangegeven hoeveel geregistreerde leden er officieel bij sportclubs zijn aangemeld. En in de kolom ernaast het percentage van de sporters ten opzichte van de complete bevolking. Frankrijk heeft 67 miljoen inwoners en Nederland 17 miljoen. Het lijkt nu net alsof er in Nederland meer gesport wordt, wat ik mij eigenlijk niet kan voorstellen. In Frankrijk zijn de mensen minstens zo sportief. Waarschijnlijker is dat in Frankrijk niet ieder clublid wordt aangemeld bij de sportbond. Of in het overgeorganiseerde Nederland wordt elke beginnende hobbyist meteen lid. Grofweg zijn in Nederland 5 miljoen (29,4 % van de totale bevolking) geregistreerde clubleden en in Frankrijk 16 miljoen (23,9%). 

10 populairste sporten
  FRANKRIJK     NEDERLAND    
    Aantal Leden % van bevolking   Aantal Leden % van bevolking  
  1 Football 2.200.000 3,28% 1 Voetbal 1.200.000 7,06%  
  2 Tennis 1.000.000 1,49% 2 Tennis 600.000 3,53%  
    3 Equitation* 670.000 1,00% 3 Sportvissen 570.000 3,35%  
  4 Basketball 600.000 0,90% 4 Golf 400.000 2,35%  
  5 Judo-Jujitsu 550.000 0,82% 5 Turnen 300.000 1,76%  
  6 Handball 510.000 0,76% 6 Hockey 250.000 1,47%  
  7 Rugby 435.000 0,65% 7 Paardrijden 200.000 1,18%  
  8 Golf 410.000 0,61% 8 Atletiek 140.000 0,82%  
  9 Canoë – Kayak 380.000 0,57% 9 Zwemmen 140.000 0,82%  
  10 Voile (Zeilen) 300.000 0,45% 10 Volleybal 115.000 0,68%  

*paardrijden

 

Voetbal en Tennis zijn veruit de populairste sporten in beide landen. Dat biedt veel mogelijkheden om over te praten. Ook de équipes féminines de football (vrouwenvoetbalteams) hebben groeiende ledenaantallen zowel in Frankrijk als in Nederland. Grote Franse voetbalsterren zijn bijvoorbeeld Thierry Henry, Antoine Griezmann, Zinédine Zidane en Kylian Mbappé. Het is echter dun gezaaid met de Nederlandse voetbalhelden bij grote Franse clubs. Momenteel is alleen Memphis Depay actief bij de club van Lyon. 

Voor wat Tennis betreft ken je (als je boven de 45 bent) waarschijnlijk Yannick Noah nog wel, de flamboyante verschijning met dreadlocks, die later een succesvolle zangcarrière had.

De paardensport (équitation) is belangrijk in Frankrijk. Bepaalde streken zijn beroemd vanwege het fokken van renpaarden (l’élevage de chevaux de courses) en een Hippodrôme is de naam voor het stadion waar de races plaatsvinden. Je kunt opscheppen over de Nederlandse ‘championne de dressage’ Ankie van Grunsven.

De andere sporten in de Franse top 10, behalve Golf, staan niet in de top van Nederland. Over Rugby kun je onthouden dat ze wisselende internationale resultaten hebben. Ze winnen soms van de besten en verliezen soms van de underdogs. Een van de beroemdste rugbyers ooit is Sébastien Chabal, met name vanwege zijn behaarde en gespierde uiterlijk.

Sébastien Chabal

Sébastien Chabal

 

Goed voor het gesprek is te melden dat Nederland groot is in Sportvissen (la Pêche Sportive). Ik had ook geen idee dat die sport zo belangrijk is in Nederland. Afgezet tegen de stoere rugbyers zal dat ongetwijfeld bijdragen aan het ego van de Fransen. Dat gaat je zeker helpen bij het opbouwen van een betere relatie;-).

Over welke sport kun jij praten in het Frans en krijg je de kans om een goede indruk maken bij de Fransen? Wees sportief en doe betere zaken. Bonne chance !

 

Bronnen:

https://crdlasport.franceolympique.com/cnar/fichiers/File/20170613_crdla_fiche_le_sport_en_quelques_chiffres.pdf

https://www.alletop10lijstjes.nl/populairste-sporten-in-nederland/

https://french-iceberg.com/fr/sports-in-france/

Fabienne van Dillen

Fabienne van Dillen

Language & Business Coach ? Communication Expert FR-NL ? Improves communication ? Improves business results ?fabienne@cestfab.com

I am the founder of C’est Fab, the language and consultancy agency for professionals and companies who want to improve their communication. If you want to do business in another country, it is wise to be well prepared. We help companies and professionals to communicate more successfully in French and Dutch.

I am bilingual French – Dutch and lived, studied and worked in both France and The Netherlands for many years. I have a passion for languages and cultures and I love helping people to become more fluent and convincing in a foreign language.

CONTACT

+31 (0) 6 39 83 59 42
Fabienne van Dillen

+31 (0)6-30 61 29 18
Muriel Schuermans