De Fransen kopen en lezen meer boeken dan de Nederlanders. En niet een klein beetje meer, ze lezen gewoon dubbel zo veel. Volgens de Franse CPNB zijn er 324 miljoen boeken verkocht in 2020 met een omzetwaarde van 3,7 miljard euro. In Nederland waren dat 41 miljoen boeken met een omzetwaarde van 595 miljoen euro. In onderstaand tabelletje staan de relatieve verhoudingen per land en per inwoner.

Cijfers 2020

Frankrijk

Nederland

Aantal verkochte boeken

324 miljoen

41 miljoen

Aantal boeken per inwoner

4,9 boeken

2,4 boeken

Omzet boekverkoop

€ 3,7 miljard

€ 597 miljoen

Besteding per inwoner

€ 56,-

€ 35,-

 

Bronnen:

 

Ik kwam hierop omdat er in een heel leuk nieuwsitem van NOS Nieuwsuur, aandacht werd besteed aan het succes van Aimée de Jongh, een stiptekenaar uit Rotterdam, die bestsellers van stripalbums schrijft en tekent voor met name de Franse markt. Als je het item niet hebt gezien, hieronder het linkje. Het is echt het bekijken waard.

https://nos.nl/nieuwsuur/video/2384925-deze-stripmaker-is-hier-nauwelijks-bekend-maar-in-het-buitenland-breekt-ze-door

 

Talentvolle striptekenaars zijn er in alle landen en ze publiceren ook geregeld in kranten, bladen en online. Maar nergens worden relatief zoveel stripboeken verkocht als in Frankrijk. 53 miljoen exemplaren vlogen er in 2020 over de toonbank. En dit zijn niet alleen stripboeken voor de doelgroep kinderen. Er is een enorme markt voor volwassenen.

Ik hoef niemand te vertellen dat je sneller een taal kan leren door veel te lezen. Maar een heel boek doorploeteren in een vreemde taal is voor niemand een pretje. Daarom adviseert deze Franse juf : “ Doe als de Fransen zelf, lees stripboeken oftewel bandes dessinées en leer sneller Frans!”.

Hieronder vind je vijf Franse bandes dessinées waar je ongetwijfeld van zult genieten. Te beginnen natuurlijk met de vertaling van het nieuwste boek van onze eigen Aimée.

 

  1. Jours de Sable

Verenigde Staten, 1937. Een jonge fotograaf wordt gevraagd de zogenaamde ‘Dust Bowl’ te documenteren en ontdekt zo de ellende die boeren daar meemaken: droogte, plagen en eindeloze zandstormen en het menselijk leed dat daar het gevolg van is. Eigenlijk een heel actueel verhaal over klimaatverandering en de vluchtelingen die dat veroorzaakt.

Jours de Sable, Aimée de Jongh

Jours de sables, Aimée de Jongh, Dargaud, 29,99 euros.

 

  1. Ludwig et Beethoven

“Klinkt muziek niet als een grote rivier? Het verzamelt het vuil van de wereld en voert het ver weg”, zegt deze getekende Beethoven. We krijgen een kijkje in het, allesbehalve makkelijke, leven van Beethoven. Een opwindend, grappig en ontroerend boek met een ode aan de muziek.

Ludwig et Beethoven

Ludwig et Beethoven, Mikaël Ross, Dargaud, 19,99 euros.

 

  1. Un Avion Sans Elle

Achttien jaar lang is een detective op zoek naar de identiteit van Lylie, een klein meisje dat het vliegtuigongeluk Istanbul-Parijs van 23 december 1980 overleefde. Net op het moment dat hij het op wil geven, leest hij iets op de voorpagina van een oude krant. Ineens wordt alles duidelijk. Wat volgt is een meeslepend familiedrama dat leidt van de Normandische kust naar Turkije en een heleboel mysterieuze personages.

Un avion sans elle

 

Un avion sans elle, Fred Duval et Nicolaï Pinheiro, Glénat, 25 euros.

 

  1. Mademoiselle Baudelaire

Dit jaar is de 200ste verjaardag van de dichter Baudelaire en het boek beschrijft Jeanne Duval de muse en de maîtresse van de beroemde dichter. Fictie en werkelijkheid zijn verweven door het gebruik van de zeldzame documenten waarin Jeanne Duval wordt genoemd. Volgens de recensies is dit een meesterwerk.

Mademoiselle Baudelaire

Mademoiselle Baudelaire, Yslaire, Dupuis collection Aire Libre, 26 euros.

 

  1. Sweet Jayne Mansfield

Een ontroerend portret van de actrice met de bijnaam “le Buste”.  Rondborstig en hoogbegaafd met een IQ van 163, veroverde Jayne Mansfield heel Hollywood in de jaren vijftig. Het album is een lofzang aan de vasthoudendheid van een vrouw die voor niets stopt om haar dromen te verwezenlijken.

Sweet Jayne Mansfield 

Sweet Jayne Mansfield, Jean-Michel Dupont et Roberto Baldazzini, Glénat, 22 euros.

 

Fabienne van Dillen

Fabienne van Dillen

Language & Business Coach ? Communication Expert FR-NL ? Improves communication ? Improves business results ?fabienne@cestfab.com

I am a language trainer and I help professionals who want to improve their communication and  language skills. If you want to do business in another country, it is wise to be well prepared. 

I am bilingual French – Dutch and lived, studied and worked in both France and The Netherlands for many years. I have a passion for languages and cultures and I love helping people to become more fluent and convincing in a foreign language.

Contact

+31 (0) 6 39 83 59 42
Fabienne van Dillen