Wie denkt dat Disney een 100% Amerikaans product is, heeft het mis. Walt Disney had een belangrijke link met Frankrijk en het land was een grote inspiratiebron voor zijn films en tekeningen.

Frankrijk inspireert de wereld, althans dat vinden de Fransen zelf. Je kunt dat chauvinistisch vinden, maar er zijn inderdaad veel van voorbeelden van. Zo zou Vincent van Gogh nooit zijn schilderijen hebben kunnen maken zonder het Franse licht en het Franse landschap. De tulp zou nooit terecht zijn gekomen in Leiden als de Franse botanist Carolus Clusius de bol in 1594 niet geïmporteerd had en zo de succesvolle kweek in vruchtbare zandgrond kickstartte. Het Vrijheidsbeeld in New York danken we aan Franse kunstenaar Auguste Bartholdi en de Franse bevolking, die het beroemdste beeld ter wereld in 1886 schonken aan Amerika.

Van d’Isigny naar Disney

De naam van Walt Disney is van oorsprong ook Frans. Zijn verre voorouders komen uit het plaatsje Isigny in Normandië, tegenwoordig bekend om de AOC-boter die er vandaan komt. De familienaam  d’Isigny (‘van Isigny’) verbasterde in het Engelse tot Disney. Walt Disney (1901-1966) was een groot liefhebber van Franse verhalen, landschappen en gebouwen. Er wordt gezegd dat hij Jules Verne citeerde met de uitspraak: “Ce qu’un homme a rêvé, un homme peut le faire” (If you can dream it, you can do it).

Frankrijk als inspiratiebron voor logo en parken

Als het om groot dromen gaat, is Disney wel een oppervoorbeeld. Het kasteeltje in het logo en de pretparken is gebaseerd op Mont Saint-Michel. Als je daar nog niet bent geweest, doe het dan snel voordat de zeespiegel nog meer stijgt.

 

Walt Disney reisde vaak naar Carcassonne en kreeg daar inspiratie voor de animatiefilm La Belle au Bois Dormant(Doornroosje). Linksonder zie je de Citadelle van Carcassonne.

 

Een heel team van Amerikaanse illustratoren verbleef maanden in de Loirestreek en de Elzas voor de animatie van Belle en het Beest. Linksonder is een deel van een foto van Colmar in de Elzas en rechtsonder een still uit de film.

 

Veel Disneyfilms hebben Parijs als decor, zoals De Klokkenluider van de Notre-Dame, de Aristocats en Ratatouille. De getekende straten en steden in de tijdschriften van Donald Duck en Mickey lijken meer op Franse dan op Amerikaanse steden. Het is duidelijk dat Frankrijk tot in alle hoeken een inspiratiebron was en nog steeds is voor Disney. En niet voor Disney alleen. Laat je ook inspireren door de Franse taal, natuur en cultuur. Zoals uit bovenstaande voorbeelden blijkt, kun je daarmee de wereld een beetje mooier, blijer en leuker maken!

Als je wilt, helpen we jou en je bedrijf of organisatie daarbij.

——-

Foto’s van Pixabay en Unsplash

 

 

Fabienne van Dillen

Fabienne van Dillen

Language & Business Coach ? Communication Expert FR-NL ? Improves communication ? Improves business results ?fabienne@cestfab.com

I am a language trainer and I help professionals who want to improve their communication and  language skills. If you want to do business in another country, it is wise to be well prepared. 

I am bilingual French – Dutch and lived, studied and worked in both France and The Netherlands for many years. I have a passion for languages and cultures and I love helping people to become more fluent and convincing in a foreign language.

Contact

+31 (0) 6 39 83 59 42
Fabienne van Dillen