Studeren, vergaderen en logeren aan zee

Na een jaar lang verbouwen is het eindelijk zover. In gezelschap van familie, vrienden klanten, collega’s en met als speciale gast David Moolenburgh, de burgemeester van de gezelligste badplaats van Nederland, is met een grote knal het ‘It’s Fab Language & Training Centre’ in Zandvoort geopend.

Hiermee is een lang gekoesterde droom uitgekomen; een trainingscentrum waar je in een huiselijke, luxe sfeer gaat studeren én logeren. Na mijn terugkeer vanuit Frankrijk naar Nederland, nu alweer zo’n 10 jaar geleden, miste ik Frans spreken enorm. Naast mijn werk als communicatiestrateeg, begon ik als hobby met het geven van trainingen Zakelijk Frans voor bedrijven. Dat liep helemaal uit de hand, vooral toen ik ook trainingen Nederlands voor expats ging aanbieden. Nu vind ik dit het leukste werk wat er is, want in de 30 of 60 of soms wel 120 uur die ik samenwerk met cursisten, leer ik ze heel goed kennen en ontstaat er een bijzonder contact. Niet alleen krijgen ze kennis en oefening in communiceren en samenwerken in een andere taal, ook zie ik iedereen groeien en meer zelfvertrouwen krijgen.

 

Studeren én logeren

Om iets nieuws te leren, is gefocust oefenen ontzettend belangrijk. Alleen dan ga je snel vooruit en blijft leren leuk. Vaak werk ik elke week 2 à 3 uur met een cursist of een groep. Veel mensen hebben de rest van de week niet of nauwelijks tijd om zelf te oefenen. Dan duurt het lang voordat je de nieuwe taal onder de knie hebt. In het nieuwe trainingscentrum in Zandvoort krijgen cursisten de mogelijkheid even uit de waan van de dag te stappen en zich helemaal te concentreren. En tussen de trainingssessies door lekker uitwaaien op het strand en genieten van een lunch met zeezicht.

 

Teambuilding en brainstormen

Het trainingscentrum is ook te boeken door bedrijven voor meerdaagse teambuildings, brainstorms en vergaderen buiten kantoor. Ben je zelf trainer of wil je voor je team een bijzonder uitje aan zee organiseren? Ik help je graag met het ontwikkelen en promoten van je idee.

Tot ziens in Zandvoort!

En dit leuke artikel stond in de Zandvoorter Courant!

 

 

Fabienne van Dillen

Fabienne van Dillen

Language & Business Coach ? Communication Expert FR-NL ? Improves communication ? Improves business results ?fabienne@cestfab.com

I am a language trainer and I help professionals who want to improve their communication and  language skills. If you want to do business in another country, it is wise to be well prepared. 

I am bilingual French – Dutch and lived, studied and worked in both France and The Netherlands for many years. I have a passion for languages and cultures and I love helping people to become more fluent and convincing in a foreign language.

DISCLAIMER

CRKBO

AlGEMENE VOORWAARDEN

Dit is mijn eerste stukje voor Holland Côte d'Azur magazine. Dat is wel een beetje nostalgie hoor. Want wonen aan de Côte d’Azur was voor mij een langgekoesterde droom die uitkwam. Ik voelde me meteen thuis, toen we in 2005 vanuit Amsterdam naar Cagnes sur Mer verhuisden. Jaren later en terug in Nederland miste ik het Frans spreken enorm. Zo erg dat ik, naast mijn werk als marketeer, par pur plaisir trainingen Frans ging aanbieden aan bedrijven die zaken wilden doen met Fransen. Dat is iets meer dan een hobby geworden. Het ging niet zonder slag of stoot, maar inmiddels exploiteer ik een taal- & trainingscentrum in Zandvoort aan Zee en schreef ik een boek over Zakendoen in het Frans. Ik sta Nederlandse ondernemers met raad en daad bij als het gaat om communicatie.

De Franse taal en de Franse cultuur, daar hebben jullie bofkonten aan de Côte d’Azur dagelijks mee te maken. En zoals eigenlijk met alles wat enorm leuk is, heb je niet alleen de lusten, maar ook de lasten. Als puntje bij paaltje komt, is het leren van een tweede (of derde) taal voor de meeste mensen behoorlijk moeilijk. Ben je geboren en getogen in Frankrijk dan leer je Frans zonder blikken of blozen. Maar voor diegenen die hun hele hebben en houden hebben opgepakt en verhuisd zijn vanuit Nederland, kan het soms een bittere pil zijn.

Ik denk dat jullie intussen begrijpen waar dit verhaal naar toe gaat. Praktisch elke taal en zeker ook de Franse taal bestaat voor ongeveer de helft uit combinaties van woorden die los van elkaar misschien wel iets betekenen, maar gecombineerd iets heel anders uitdrukken. We noemen dit ‘idiomatisch taalgebruik’. In je moedertaal hoef je niet eens die complete uitdrukking te horen, om meteen te begrijpen hoe iets reilt en ..... Voilà! Maar leer je een nieuwe taal, dan is dat andere koek.

Mijn advies voor mensen die hun taalkennis willen verbeteren, is om geen losse woordjes te stampen, maar te oefenen met combinaties van woorden en idiomatische uitdrukkingen. Dit werkt namelijk twee kanten op. Ten eerste begrijp je de Fransen sneller en ten tweede klink je vloeiender. Het is echt waar en ook bewezen. Als je uitdrukkingen toevoegt aan je vocabulaire, vinden de ‘natives’ al snel dat je fantastisch Frans spreekt.

Ik geef toe dat het best moeilijk is om dat veelvuldig te doen. Maar het is de moeite waard om daar extra aandacht aan te geven. Je hoeft niet zoals ik hierboven heb gedaan, alliteratie of rijm te gebruiken, maar het helpt wel om ze beter te onthouden. Het klinkt gewoon lekkerder.

Voor de lezers die het leuk vinden om hiermee te experimenteren, geef ik hieronder een paar tips:

  1. Qui vivra, verra = Wie dan leeft, wie dan zorgt
  2. Qui ne risque rien, n’a rien = wie niet waagt, wie niet wint
  3. Chaque chose en son temps = alles op zijn tijd
  4. Nous avons le vent dans les voiles = we hebben de wind in de zeilen
  5. Je suis resté(e) bouche bée = ik ben sprakeloos

Ken je uitdrukkingen, allitererend of niet, die je vaak hoort of gebruikt? Deel ze met mij fabienne@cestfab.com. Ik voeg ze toe (met bronvermelding) bij dit artikel online. Merci!

Fabienne van Dillen

Fabienne van Dillen

Owner It's Fab Language Training Centre Zandvoort

Fabienne is bilingual French – Dutch and has lived, studied and worked in both language areas for many years. Language is her specialty and passion.  She wrote the marketing book for Kids Communicatie for Adformatie. In 2021 she published the book: Samenwerken in het Frans (Working together in French). Fabienne helps clients from a wide range of industries, from the legal profession to construction and from government to hospitality.